Успешният предприемач и инвеститор Елвин Гури сподели опита си във второто издание на събитието Catalyzing Conversations

- Blog

Елвин Гури, Изпълнителен директор на Empower Capital, фонд за рисков капитал с размер €16 милиона, финансиран от програмата “Джереми”, беше вторият гост на поредицата срещи Catalyzing Conversations – дискусии, фокусирани върху динамично развиващите се български предприемачи.

Целта на събитията е да създадат платформа за обмяна на опит, контакти и идеи между успешни компании в България и по света. Catalyzing Conversations се организира благодарение на партньорството между глобалната предприемаческа организация Endeavor, която през 2015г. откри офис в България, и EY в ролята на генерален спонсор.

“Елвин Гури е впечатляващ предприемач, с когото неведнъж съм имал привилегията да работя. Той е пример на човек, който непрестанно разширява познанията и контактите си, което го прави и много успешен инвеститор. Екипът на Endeavor и компаниите, които подпомагаме получават много ценна добавена стойност от него, което мисля се случи и на презентацията, която той направи.”, коментира Ангел Келчев, изпълнителен директор на Endeavor Bulgaria.

В събитието се включиха мениджъри на високи позиции от компании в сферите на финанси, телекомуникация, дигитални и информационни технологии, производство на храни и напитки, консултантски услуги, както и основатели на динамично развиващи се стартиращи компании и социални предприемачи.

Елвин Гури даде начало на срещата с кратко представяне на богатия си опит като предприемач и инвеститор. Той разказа за пътя на успешната си компания за бързи потребителски кредити JetFinance, която създава през 2001 и продава на BNP Paribas през 2007. До продажбата си, компанията  се превръща в най-големия потребителски кредитор в Югоизточна Европа, отпускайки над 1.5 милиона заемa на стойност €500 милиона на 700,000 клиенти. Елвин също така разказа за създаването на фонда Empower Capital и за процеса на селектиране на компаниите, в които същият инвестира.

Диана Николаева, съдружник „Консултации по сделки“ в EY добавя:

„Предприемачеството е една важните предпоставки  за растеж в съвременното общество. Затова е нужно да говорим и работим за развитието на предприемаческата екосистема. Капитал, менторство и стимули от държавата – това са важните фактори, които определят екосистемата. Без капитал стартиращите бизнеси не биха могли да се развият. Необходимо е и менторство, човек или хора, които да те напътстват. Трето важно нещо, това са стимулите от страна на държавата. Освен данъчни облекчения, важно е да има по – леки административни процедури, да се променят публичните политики, да се даде възможност на предприемачеството да се подхранва и да се развива“.

Представянето на Елвин предизвика много интересна дискусия, в която той адресира въпроси, свързани с лични и професионални решения, които са го водили към успехи. Той описа и своята гледна точка относно предизвикателствата и трудностите пред инвеститорската и предприемаческата екосистема у нас и необходимите стъпки за нейното развитие. Елвин акцентира върху значимостта на мрежата на Endeavor като катализатор на икономическата среда чрез услугите с висока добавена стойност (достъп до капитал, менторство, пазари и талант), които осигурява на динамично развиващи се предприемачи.

Елвин Гури е ментор в Endeavor Bulgaria и активно участва като интервюиращ в процеса по селекция и член на Борда на ссъветниците на една от компаниите, които Endeavor Bulgaria подпомага.

В аудиторията беше и Изпълнителният директор на VIP Security – Атанас Симеонов, който е и член на Борда на директорите на Endeavor Bulgaria. Той допълни посланието на Елвин и изтъкна, че „последователни стъпки на всяко ниво във веригата от инвеститори, неправителствени организации и компании са необходими за дългосрочен икономически растеж и развитие на предприемаческата екосистема у нас”.

За Endeavor:

Endeavor избира и подпомага предприемачи с големи идеи и бизнеси. Организацията е вече в 25 страни, от които България е една от най-новите територии. Предприемачите, част от Endeavor, са тези, които могат да бъдат ключови фактори за дългосрочен икономически растеж, създаване на работни места и иновации.

Endeavor Bulgaria започна своята дейност през юни 2015г. с цел да разшири присъствието на организацията в Европа. България бе едва третата страна в Европа с местен офис след Гърция и Испания. Endeavor Bulgaria има за цел да подпомага динамично развиващите се предприемачи в България чрез достъп до пазари, талант и капитал.

За EY България:

EY е световен лидер в сферата на одита, данъчните и финансовите консултации и сделки. Задълбочените познания и качествените услуги, които предоставяме, спомагат за укрепването на доверието и сигурността в капиталовите пазари и в икономиките по целия свят. Ние изграждаме изключителни лидери, които работят заедно, за да отговорят на очакванията на нашите клиенти и всички заинтересовани страни. По този начин ние играем важна роля в изграждането на един по-добър корпоративен свят за нашите служители, клиенти и по-широки общности.